Wieniec drożdżowy z gotową masą makową

12 porcji po: 317 kcal; 7,7 g białka; 20,3 g tłuszczu; 72,8 mg cholesterolu, 4,6 g błonnika
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 8 dag cukru
• jajo i 2 żółtka
• 1/2 szklanki śmietanki 12-proc.
• 7 dag masła
• 4 dag drożdży
• szczypta soli
Nadzienie:
• puszka gotowej masy makowej
• 2 łyżki masła
• białko
• po 2 łyżki cukru pudru i stopionego masła
• 2 łyżki tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Podgrzać śmietankę, aby była letnia, rozmieszać ją z drożdżami i 1/3 cukru. Wsypać tyle mąki, by otrzymać rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie utrzeć żółtka i jajo z pozostałym cukrem. Masło stopić w garnuszku na niewielkim ogniu, zebrać z wierzchu pianę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wlać do niej wyrośnięty rozczyn i jaja ubite z cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut, po czym wlać do ciasta rozpuszczone letnie masło i znowu wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do masy makowej dodać stopione masło, wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wyrośnięte ciasto w prostokąt o boku ok. 45 cm. Posmarować lekko ubitym białkiem i masą makową (zostawiając 3-centymetrowy margines na brzegach prostokąta). Ostrożnie zwinąć i umieścić w przygotowanej wcześniej tortownicy z kominkiem (średnica tortownicy 26–28 cm), zlepiając końce. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Gdy wystygnie, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Można też po ostygnięciu wieniec polukrować (szklankę cukru pudru zalać wodą i gotować do chwili, aż kropla spuszczona do szklanki z zimną wodą nie rozpłynie się; ostudzić i ucierać na białą masę, dodać do smaku sok z cytryny).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016