Krem maślano-budyniowy (cioci Zosi)

100 g zawiera: 340 kcal; 3 g białka; 25,3 g tłuszczu; 166,9 mg cholesterolu; 0,1 g błonnika
• szklanka mleka
• 4 żółtka
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• szklanka cukru pudru
• opakowanie cukru waniliowego
• 20–25 dag masła
• cytryna, kakao lub kawa rozpuszczalna do smaku
• kieliszek mocnego alkoholu (niekoniecznie)
Mleko zmiksować z 3 żółtkami, mąką pszenną i 3 łyżkami cukru. Mieszając, ugotować gęsty budyń w garnku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej, wystudzić.
Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru i żółtkiem na puch, dodawać po łyżce zimny budyń, do smaku kawę, kakao lub sok z cytryny. Można dodać kieliszek alkoholu.
Uwaga: do waniliowego lub kakaowego kremu można dodać zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe (ok. 15 dag) Uwaga: składniki kremów maślanych powinny mieć taką samą temperaturę, żeby krem się nie zważył. Gdyby się jednak tak zdarzyło, można uratować go, dodając trochę mleka w proszku (ok. 2 łyżek) lub 2 łyżki ciepłego oleju.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016