Placek drożdżowy serowo-jabłkowy

16 porcji po: 212 kcal; 5,7 g białka; 6,7 g tłuszczu; 32,8 mg cholesterolu, 1,9 g błonnika
Ciasto:
• 30 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 6 łyżek mleka
• jajo
• 10 dag cukru
• 3 dag roztopionego masła
• szczypta soli
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• tłuszcz do formy
Masa serowa i warstwa jabłkowa:
• 20 dag dwukrotnie mielonego twarogu
• 4 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego
• jajo
• 5 dag cukru
• 3 dag stopionego masła
• 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
Polewa:
• 25 dag dżemu morelowego
• 3 łyżki wrzątku
• 5 dag płatków migdałowych lub posiekanych orzechów
Mąkę wsypać do miski, postawić w ciepłym miejscu, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżkę cukru, wlać mleko, rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodać jajo utarte z pozostałym cukrem, roztopione letnie masło, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki i miski, przełożyć je do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Zmiksować składniki masy serowej i rozłożyć ją na cieście. (Uwaga: masa serowa powinna mieć temperaturę pokojową). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Ułożyć je w dachówkę, kręgami na warstwie serowej. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozgrzać dżem wymieszany z wodą, posmarować nim upieczony wystudzony placek, posypać migdałami lub orzechami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017