Tort Pawłowej

12 porcji po: 182 kcal; 2 g białka; 10,1 g tłuszczu; 35 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
Bezy:
• 4 białka
• 2 razy tyle cukru (miałkiego kryształu), ile wynosi objętość białek
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Do przełożenia:
• 1/2 l śmietanki kremówki 30-proc.
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 opakowania śmietan-fiksu
• 60 dag różnych miękkich owoców (świeżych i z syropu), np. truskawki, winogrona, ananas, brzoskwinie, maliny, jagody
Zrobić bezy z 4 białek według przepisu na bezy. Wystudzić. Ubić schłodzoną śmietankę z dodatkiem soku z cytryny. Wsypać cukier i śmietan-fix i jeszcze 2–3 minuty ubijać.
Na dużym talerzu układać warstwami bezy, przekładając bitą śmietaną i owocami. Udekorować kolorowymi owocami. Nabierać łyżką.
Ten tort jest nietrwały, trzeba go wykonać tuż przed podaniem. Bezy można oczywiście wykonać nawet kilka dni wcześniej, a bitą śmietankę na 2–3 godziny przed złożeniem tortu i przechowywać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016