Mazurek marcepanowy z kiwi

20 porcji po: 285 kcal; 4,6 g białka; 16,8 g tłuszczu; 67 mg cholesterolu, 2,1 g błonnika
Ciasto: składniki i wykonanie jak w przepisie na mazurek z kajmakiem kawowym i migdałami lub na tartę z wiśniami, śliwkami lub jagodami
Wierzch:
• 25 dag zmielonych obranych z łupiny migdałów
• 2 białka
• 25 dag cukru pudru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 5 dużych owoców kiwi
Wykonać masę marcepanową: Utrzeć białka z cukrem na gęsty biały lukier (ok. 15 minut), wsypać migdały i jeszcze przez 5 minut ucierać, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Masą wylepić spód mazurka.
Przed podaniem obrać kiwi i pokroić je na plasterki. Ułożyć krąg na obwodzie mazurka.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017