Ciemny tort winogronowo-serowy

16 porcji po: 228 kcal; 7,5 g białka; 9,7 g tłuszczu; 91,2 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
• 3 gotowe blaty biszkoptowe kakaowe
Krem:
• 10 dag masła
• 3 żółtka
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 30 dag tłustego sera białego dwukrotnie mielonego
• 40 dag zielonych winogron
• opakowanie zielonej galaretki
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Porcjami dodawać ser.
W tortownicy o dopasowanej do blatów biszkoptowych średnicy ułożyć jeden z nich. Wyłożyć na niego 1/3 masy i kolejno pozostałe 2 blaty, smarując każdy masą serową. Uszczelnić kremem przerwę, między tortem a tortownicą. Umyte i osuszone winogrona przekroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć połówki owoców na wierzchniej warstwie kremu. Wstawić tort na 30 min do lodówki. Galaretkę wykonać według przepisu na opakowaniu, ostudzić, tężejącą wylać na wierzch schłodzonego tortu. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Uwaga: Tego tortu nie nasącza się ponczem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016