Tort wiśniowy Joanny

18 porcji po: 278 kcal; 4,1 g białka; 9,3 g tłuszczu; 77,3 mg cholesterolu; 0,7 g błonnika
Ciasto:
• biszkopt z 6 jaj (patrz biszkopt sposób 2)
Wierzch:
• 2 szklanki śmietanki kremówki
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• 2 opakowania zagęstnika do bitej śmietany, np. śmietan-fixu
• 30 dag wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu (jeśli wiśnie są świeże, to syrop ze szklanki wody i 1/3 szklanki cukru)
• 3 łyżki wiśniówki lub rumu
• 5 dag gorzkiej czekolady
Poncz:
• 1/2 szklanki przegotowanej wody
• 2 łyżeczki cukru
• łyżka wiśniówki lub rumu Ciasto wykonać według przepisu na biszkopt (sposób 2). Można je upiec w prodiżu. Wystudzić i przekroić w poprzek na 2 placki. Dolny placek umieścić w tortownicy i nasączyć ponczem, a górny grubo pokruszyć. Okruchy wymieszać z alkoholem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i zagęstnikiem według przepisu na krem z bitej śmietany, wymieszać z nasączonymi okruchami. Świeże wiśnie obgotować we wrzącym syropie przez 5 min i ostudzić. Wyłożyć równą warstwą na nasączony spód (18 odłożyć do dekoracji). Na nich ułożyć masę śmietanową. Wierzch posypać startą na tarce o grubych oczkach czekoladą i odłożonymi wiśniami. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017