Torcik jogurtowy z truskawkami lub malinami

12 porcji po: 187 kcal; 6,4 g białka; 7,5 g tłuszczu; 68,8 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
• 20 podłużnych biszkoptów
Krem jogurtowy:
• 500 ml jogurtu
• 2 jaja
• 6 łyżek cukru pudru
• 6 płaskich łyżeczek żelatyny
• 250 ml śmietanki 30-proc.
• 5 łyżek wody
• 2 łyżki brandy
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 45 dag truskawek lub malin
• owoc kiwi
• 4 herbatniki Petit Beurre
Krem: ubić 2 żółtka z 2 łyżkami cukru, połączyć z zawiesiną mąki ziemniaczanej i wody. Rozgrzać w rondelku 100 ml śmietanki, wlewać powoli żółtka i ubijać krem trzepaczką. Gdy zgęstnieje, dodać żelatynę (niewymagającą gotowania), ubijać jeszcze chwilę i odstawić krem w chłodne miejsce.
Wymieszać trzepaczką rózgową jogurt z musem powstałym ze zmiksowanych owoców (10 dag) i brandy (2 łyżki). Ubić pianę z 2 białek, wsypać 2 łyżki cukru i ubijać tak długo, aż piana zacznie lśnić. Ubić resztę śmietanki, dodając pod koniec cukier puder (ew. opakowanie śmietan-fiksu). Wymieszać dokładnie masę żółtkową i jogurtową. Dodać ubitą śmietankę i pianę, delikatnie wymieszać z pokrojonymi na plasterki truskawkami lub (całymi!) malinami (30 dag) i wyłożyć na ułożone w tortownicy biszkopty, wyrównać powierzchnię. Wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować truskawkami lub malinami, pokruszonymi herbatnikami i plasterkami kiwi (herbatniki są potrzebne, aby sok z kiwi nie rozpuszczał galaretki jogurtowej).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017