Torcik z mąki gryczanej

14 porcji po: 263 kcal; 6,4 g białka; 15,7 g tłuszczu; 80,3 mg cholesterolu; 1,4 g błonnika
Ciasto:
• 20 dag mąki gryczanej
• 5 jaj
• 5 łyżek miodu
• łyżka skórki otartej z cytryny
• szczypta soli
Krem:
• 1,5 szklanki śmietanki kremówki
• 1/2 szklanki cukru
• tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
• 10 dag zmielonych orzechów włoskich
• 2 łyżeczki żelatyny
• 14 połówek orzechów włoskich
Rozgrzać piekarnik do 180°C Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek i zmiksować z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami gorącej wody. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodawać na przemian pianę z białek i mąkę, delikatnie mieszając.
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i na 30 min wstawić do nagrzanego piekarnika
Zrobić krem: śmietankę wlać do niedużego garnka i ustawić na małym ogniu na płytce ochronnej, włożyć do niej połamaną czekoladę i mieszając, rozpuścić (nie gotować!). Wystudzić i wstawić na 2 godz. do lodówki, po czym ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody (20 min), po czym rozpuścić, mieszając, w garnuszku ustawionym na małym ogniu. Lekko przestudzić i wymieszać z ubitą śmietanką, dodać zmielone orzechy.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki i przełożyć kremem. Posmarować też wierzch i boki torciku. Udekorować orzechami. Dobrze schłodzić i przechowywać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017