Tarta orzechowa z jabłkami lub ze śliwkami

12 porcji po: 206 kcal; 5,3 g białka; 12,3 g tłuszczu; 90,2 mg cholesterolu; 1,7 g błonnika
Ciasto:
• 2 łyżki mąki
• 15 dag zmielonych orzechów włoskich
• 3 jaja
• 3 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Wierzch:
• 4 duże winne jabłka (reneta lub antonówka) lub 30 dag śliwek węgierek
• szklanka śmietany
• 1/2 szklanki cukru
• 3 jaja
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając porcjami dodawać cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i napełnić ciastem. Podpiec ciasto na jasnozłoty kolor w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w cienkie kliny i ułożyć w rozetę na cieście (śliwki wydrylować i ułożyć skórką do ciasta). Śmietanę zmiksować z jajami i cukrem, zalać owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15–20 min, żeby polewa stężała.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017