Jasna rolada z nadzieniem jabłkowym

12 porcji po: 130 kcal; 3,2 g białka; 2,2 g tłuszczu; 67,5 mg cholesterolu; 0,8 g błonnika
Ciasto:
• 5 jaj
• 10 dag mąki
• 15 dag cukru pudru
Nadzienie:
• 50 dag winnych jabłek
• 1/2 galaretki cytrynowej lub morelowej
• 2 łyżki cukru
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową, po czym dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej pergaminem i wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 8–10 min na jasnozłoty kolor (nie wysuszyć!).
Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorący biszkopt, usunąć pergamin i zwinąć ciasto (razem ze ściereczką). Pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka udusić jak na szarlotkę i jeszcze gorące wymieszać z 1/2 sypkiej galaretki. Wystudzić. Ostudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować masą jabłkową i ponownie (tym razem bez ściereczki!) ciasno zwinąć. Zastudzić w lodówce (ok. 2 godz.). Przed podaniem udekorować bitą śmietaną lub jasną polewą według przepisu na białą polewę i połówkami orzechów. Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017