Chusteczki z owocami

12 porcji po: 55 kcal; 2,3 g białka; 1,7 g tłuszczu; 54 mg cholesterolu, 0,4 g błonnika
Ciasto:
• 4 jaja
• po 4 łyżki mąki i cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
• miękkie owoce: truskawki, maliny, poziomki, kiwi, mandarynki itp.
Przyrządzić ciasto biszkoptowe według przepisu na biszkopt. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części – jedną równo rozsmarować na dnie blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na jasnozłoty kolor ok. 12–15 minut (ciasto powinno być miękkie, nie przesuszone).
Wyłożyć na stolnicę odwracając blachę, zdjąć ostrożnie pergamin. Podzielić placek na 6 kwadratów, poskładać je po przekątnej, przykryć ściereczką i wystudzić. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta. Tuż przed podaniem nadziać miękkimi owocami i (ewentualnie) bitą śmietanką. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017