Placek z agrestem

16 porcji po: 228 kcal; 3,5 g białka; 7,8 g tłuszczu; 54,5 mg cholesterolu, 1,9 g błonnika
Ciasto:
• 2,5 szklanki mąki
• 12,5 dag masła
• czubata łyżeczka smalcu
• 1/2 szklanki cukru pudru
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 żółtka
• cukier waniliowy
Nadzienie:
• 80 dag dojrzałego agrestu
• szklanka miałkiego cukru kryształu
• 3 białka
• szczypta soli
• 5 łyżek wody
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i smalec. Posiekać nożem na kruszonkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Jeszcze raz posiekać nożem, po czym szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią wylepić dno i boki (na wysokość 3–4 cm) tortownicy o średnicy 26–28 cm. Mniejszą część włożyć na 1 godz. do zamrażalnika.
Umyć agrest, odciąć nożyczkami szypułki. Wsypać do rondla 1/2 szklanki cukru, wlać 5 łyżek wody i ugotować syrop. Wsypać agrest, smażyć na małym ogniu 10 minut. (Owoce pozostaną całe.) Zdjąć rondel z ognia i wystudzić agrest w syropie. Odcedzić agrest na sicie.
Ubić mocną pianę z 3 białek i szczypty soli, wsypać 1/2 szklanki cukru i ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Na cieście rozłożyć agrest, przykryć pianą. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z lodówki. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Można to samo ciasto upiec z surowymi morelami lub brzoskwiniami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017