Stefanka

20 porcji po: 398 kcal; 6,1 g białka; 22,9 g tłuszczu; 119 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
Ciasto:
• 6 jaj
• 30 dag mąki
• 30 dag cukru pudru
• 10 migdałów zmielonych razem z łupinką
• łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 3 dag tłuszczu do tortownicy
Krem:
• 30 dag masła
• 4 jaja
• 25 dag cukru
• 10 dag gorzkiej czekolady
• kieliszek spirytusu
• łyżka kawy rozpuszczalnej
Do polania tortu:
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 4 dag masła
• 5 dag migdałów w płatkach
Jaja utrzeć z cukrem na pulchną jasną masę, ucierając stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i zmielone migdały. Dwa równe dna tortownic o średnicy 26–28 cm posmarować tłuszczem oraz (za pomocą szerokiego noża) cienką równą warstwą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (ok. 8–10 minut). Gorące placki ostrożnie wyjmować na stolnicę.
Czynności powtarzać do momentu wyczerpania ciasta (za każdym razem przed wysmarowaniem tłuszczem i włożeniem nowej porcji ciasta blaszki wystudzić, umyć i wytrzeć do sucha). Z tej porcji ciasta wyjdzie 6–8 krążków.
Zrobić masę do przełożenia placków: jaja ubić z cukrem na parze na puszystą, gęstą masę. Dodać połamaną czekoladę i kawę, ubijając rozpuścić je w masie jajecznej. Zdjąć znad pary i ubijać do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać masę czekoladową. Ucierając, a na końcu dodać spirytus. Tą masą przełożyć zimne placki. Wierzchu i boków nie smarować kremem, a polać polewą z czekolady rozpuszczonej z masłem w kąpieli wodnej. Udekorować płatkami migdałowymi.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017