Studnia z truskawkami przyszywanej babci Krysi

16 porcji po: 226 kcal; 4,8 g białka; 10,8 g tłuszczu; 107,2 mg cholesterolu, 1,1 g błonnika
Biszkopt:
• 8 jaj
• 1 i 1/3 szklanki mąki
• 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka soku z cytryny
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
Wypełnienie:
• 2 szklanki śmietanki kremówki
• 2 opakowania śmietan-fiksu
• 75 dag truskawek
• 1/2 szklanki cukru pudru
• szczypta soli
Upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm według przepisu na biszkopt. Wystudzić i wydrążyć środek (posługując się łyżeczką i nożem), zostawiając 1,5 cm brzeg i spód. Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem i śmietan-fiksem, 25 dag truskawek zmiksować i wymieszać z okruchami biszkoptu, które wyjęliśmy ze środka studni, a następnie z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną śmietankę wymieszać z truskawkami (10 ładnych truskawek zostawić do dekoracji) i napełnić biszkoptową studnię. Wstawić do lodówki na 3 godz. Udekorować odłożonymi truskawkami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017