Ciasto kruche francuskie

(nie mylić z ciastem francuskim listkowanym)
100 g zawiera: 368 kcal; 4 g białka; 22,6 g tłuszczu; 58,1 mg cholesterolu; 1,1 g błonnika
1,5 szklanki mąki pszennej
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1/3 szklanki zimnej wody
• łyżka oleju
Zimne masło posiekać nożem z mąką na stolnicy, dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć ją do torebki foliowej i na co najmniej 1–2 godz. włożyć do lodówki.
Po rozmrożeniu, wyłożyć ciastem blachę (nie trzeba jej smarować tłuszczem) lub uformować ciasteczka. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 190–200°C.
Uwaga: ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, można je też zamrozić.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017