Sernik czekoladowy na drożdżowym spodzie

18 porcji po: 267 kcal; 8,2 g białka; 13,2 g tłuszczu; 33,1 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
Ciasto drożdżowe:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3/5 szklanki mleka
• 4 dag stopionego masła
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 dag drożdży
• szczypta soli
• łyżka tłuszczu i łyżka mąki do formy
Masa serowa:
• 50 dag trzykrotnie mielonego twarogu
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 2 szklanki śmietanki kremówki
• szklanka cukru
• 3 białka
• 2 łyżeczki żelatyny
Zrobić ciasto drożdżowe: drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę z pozostałym cukrem pudrem przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i roztopione letnie masło, wyrabiać mikserem ok. 15 min. Przykryć czystą ściereczką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, rozłożyć je natłuszczoną ręką na dnie dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, przykryć i pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor. Wystudzić.
Przygotować warstwę serową: połamaną czekoladę stopić w podgrzewanej śmietance (1/2 szklanki), wymieszać z resztą śmietanki i wstawić do lodówki, po 2 godz. ubić z cukrem (łyżka). Żelatynę moczyć 20 min w 4 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ubić sztywną pianę z białek, utrwalić ją resztą cukru. Delikatnie wymieszać z serem i śmietanką czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną.
Wyłożyć masę na spód drożdżowy i wyrównać powierzchnię. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017