Kruchy placek z gotowej masy makowej

18 porcji po: 325 kcal; 7,6 g białka; 21,9 g tłuszczu; 24,2 mg cholesterolu; 5,6 g błonnika
Spód:
• 25 dag herbatników
• 15 dag masła
• 1/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
• puszka (90 dag) gotowej masy makowej
• 3 białka
• 10 dag rodzynek
• łyżka miodu
• 15 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
Lukier:
• szklanka cukru pudru
• kilka łyżek gorącego mleka
• sok z 1/2 cytryny
• łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej
Herbatniki włożyć do torebki foliowej, zawiązać i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Masło stopić w rondelku. Do gorącego dodać cukier puder i herbatniki, chwilę smażyć, aż herbatniki wchłoną tłuszcz, rozrzucić równomiernie na spódzie tortownicy o średnicy 26–28 cm. Lekko przygnieść ręką
Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z masą makową, bakaliami i łyżką miodu, wyłożyć do tortownicy i równo rozsmarować na spodzie. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić.
Utrzeć lukier: do cukru dodawać po łyżce gorącego mleka i ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wymieszać ze skórką pomarańczową. Posmarować lukrem wierzch placka.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017