Ciasto ze śliwkami i kremem karpatkowym

16 porcji po: 307 kcal; 3,8 g białka; 13,1 g tłuszczu; 73,8 mg cholesterolu, 1,2 g błonnika
Ciasto:
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 4 jaja
• szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 dag śliwek węgierek
Wierzch:
• torebka gotowego kremu karpatkowego (do kremu 400 ml mleka, 1/2 kostki masła)
• 100 ml koniaku lub jasnej nalewki, śliwowicy itp.
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
Masło (margarynę) rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, po czym jaja i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki ciasta (oprócz śliwek) zmiksować lub dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą dużej tortownicy.
Śliwki wydrylować, przecinając jeden bok owocu, po czym obie połówki składać i wtykać pionowo w ciasto. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 40 minut na ciemnozłoty kolor, wystudzić.
Przygotować krem według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mleka mniej. Ugotowany krem lekko przestudzić i wymieszać z alkoholem. Całkiem wystudzony krem zmiksować z miękkim masłem i wyłożyć na ciasto ze śliwkami.Wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017