Podstawowe ciasto półkruche (mojej mamy)

 
• 2,5 szklanki mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• czubata łyżeczka smalcu
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników wykonać i piec jak ciasto kruche cioci Zosi, dodając do posiekanego masła i smalcu z mąką i proszkiem do pieczenia również śmietanę.
To ciasto nadaje się do szarlotki oraz na spody do tart i mazurków. Można część mąki pszennej (ok.1/3-1/2) zastąpić mąką razową.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016