Tarta z wiśniami, śliwkami lub jagodami

12 porcji po: 227 kcal; 1,9 g białka; 9 g tłuszczu; 23,3 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
Ciasto kruche francuskie (bez jaj i cukru):
• 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1/3 szklanki zimnej wody
• 1 łyżka oleju
Wierzch:
• 50 dag wiśni, śliwek, moreli lub jagód
• cukier żelujący 2:1 na 50 dag owoców
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wylepić (spód i rant o wysokości 3-4 cm) ciastem wykonanym według przepisu na ciasto kruche francuskie. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190–200°C, wystudzić.
Z wydrylowanych wiśni zrobić dżem według opisu na opakowaniu cukru żelującego, wystudzić i wyłożyć na ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Przed podaniem schłodzić.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016