Ciastka kokosowe z maszynki pani Barbary

20 porcji po: 263 kcal; 3,6 g białka; 14,6 g tłuszczu; 52,2 mg cholesterolu; 2,1 g błonnika
• 55 dag mąki pszennej
• 15 dag wiórków kokosowych
• 25 dag masła lub margaryny
• 25 dag cukru pudru
• 3 jaja
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto według przepisu na podstawowe ciasto kruche cioci Zosi i na 2 godz. włożyć w torebce foliowej do lodówki.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną wkładką do ciastek. Wkładać do niej zimne ciasto i wykręcać ciastka długości 6–8 cm; odkrawając nożem. Układać je na blasze do pieczenia w dwucentymetrowych odstępach i piec w temperaturze 190°C na złoty kolor.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017