Tort owocowy mojej mamy

20 porcji po: 265 kcal; 5,2 g białka; 13,8 g tłuszczu; 142 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
Ciasto:
• biszkopt z 8 jaj według przepisu na biszkopt
Krem:
• 5 żółtek
• 300 ml mleka
• 2 łyżki mąki
• 25 dag masła
• 20 dag miałkiego cukru
• 1/2 laski wanilii
• 50 ml rumu
• sok z 1 cytryny
Wierzch:
• 50 dag różnych miękkich owoców (np. truskawek, malin, jagód, brzoskwiń świeżych lub z syropu, winogron)
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• 2 szklanki osłodzonej do smaku lemoniady z wody i soku z cytryny
Do obsypania boków tortu:
• kilka pokruszonych zwykłych herbatników
Do nasączenia krążków:
• szklanka ponczu z lekko osłodzonej mocnej herbaty z cytryną
Biszkopt wykonać według przepisu na biszkopt, wystudzić, przeciąć na 3 krążki (najlepiej przecina się mocną nicią – na obwodzie tortu robi się 4 nacięcia, w które wprowadza się nić, opasuje się nią tort, z przodu krzyżuje końce nici i pociąga do momentu przekrojenia), nasączyć je ponczem i przełożyć kremem, smarując nim również wierzch i boki tortu.
Krem: ubić mikserem żółtka z cukrem, wsypać mąkę, wlać 5 łyżek mleka (zimnego) i ucierać przez chwilę. Zagotować pozostałe mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Przełożyć masę żółtkową do rondla z gorącym mlekiem. Stale ucierając trzepaczką rózgową podgrzewać na maleńkim ogniu do zgęstnienia. (Gdyby masa zaczęła rzednąć, natychmiast zdjąć z ognia). Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i dodawać po łyżce krem jajeczny, cały czas ucierając. Na końcu dodać sok z cytryny i rum.
Przełożyć tort. Galaretkę wykonać na bazie lemoniady: lemoniadę zagotować i przecedzić. Rozpuścić w niej żelatynę, wystudzić. Na torcie ułożyć owoce, zapiąć obręcz tortownicy (ewentualną szparę między tortownicą a tortem oraz miejsce zapinania obręczy uszczelnić odrobiną kremu). Polać owoce tężejącą galaretką i wstawić tort na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem zdjąć obręcz i obsypać boki pokruszonymi herbatnikami.
Ten tort można zamiast kremem przełożyć dżemem np. morelowym (oczywiście po nasączeniu ponczem).
Zimą można użyć owoców mrożonych, które bez rozmrożenia układa się na torcie i natychmiast zalewa tężejącą galaretką.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017