Tort orzechowy z kremem kawowym

20 porcji po: 347 kcal; 7,6 g białka; 27,4 g tłuszczu; 203,3 mg cholesterolu, 1,1 g błonnika
Ciasto:
• 12 jaj
• 25 dag cukru
• 20 dag zmielonych i 10 dag posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki drobno pokruszonych i przesianych biszkoptów
• łyżeczka proszku do pieczenia
• tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Krem i dekoracja:
• 30 dag masła
• 7 żółtek
• czubata szklanka cukru
• czubata łyżka mąki pszennej
• filiżanka śmietanki 12-proc. UHT
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 3 łyżki świeżo zmielonej kawy ziarnistej
• 3 łyżki spirytusu
• 16 połówek orzechów do dekoracji
Ciasto: oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo do nich pozostały cukier, ubijać do czasu, aż piana będzie bardzo sztywna i zacznie lśnić. Delikatnie mieszając dodawać do masy żółtkowej przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pokruszone biszkopty, zmielone i posiekane orzechy. Na końcu wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową) z pianą z białek.
Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm, której tylko dno wysmarowane jest tłuszczem i obsypane bułką tartą, piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W tym czasie przygotować krem: rozgrzać na patelni czubatą łyżkę masła, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać śmietankę, wsypać świeżo zmieloną kawę i gotować na małym ogniu 3 minuty. Odstawić w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Ubić na maleńkim ogniu żółtka z cukrem i kawą rozpuszczalną na gęstą, puszystą masę. Ochłodzić ją.
W momencie ucierania kremu wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Zmiksować masło, dodać najpierw budyń z kawą, zmiksować i powoli – ciągle ucierając krem mikserem – wlewać masę żółtkową. W końcu wlać alkohol, wymieszać. Przełożyć tort, posmarować też wierzch i boki. Przybrać całymi połówkami orzechów.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017