Śnieżny kopiec

20 porcji po: 330 kcal; 4,1 g białka; 19,2 g tłuszczu; 65,9 mg cholesterolu, 2,1 g błonnika
• bezy z 4 białek według przepisu na bezy
Masa bakaliowa:
• 30 dag masła
• 4 jaja
• 20 dag cukru pudru
• 20 dag posiekanych orzechów włoskich
• sok z 1 cytryny
• 3 łyżki spirytusu
• 20 dag rodzynek
• 20 dag posiekanych suszonych śliwek
• drobno pokrojona gorzka czekolada
Z podanych składników zrobić krem według przepisu na krem maślany mojej mamy, dodając pod koniec spirytus i sok z cytryny. Wymieszać z bakaliami i czekoladą.
Dużą miskę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie rozsmarować dwucentymetrową warstwę masy. Na niej ułożyć warstwę bez czubkami do dołu, lekko wbijając je do masy, na to drugą warstwę masy i znów bezy, aż do wyczerpania składników. Starać się dokładnie wypełniać masą przestrzenie między bezami. Ostatnią warstwą powinny być bezy. Miskę przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wyjąć kopiec na talerz, odwracając miskę ostrożnie zdjąć folię i obsypać tort pokruszonymi grubo bezami. Ten tort jest bardzo słodki, nie wszyscy to lubią.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017