Japońska szarlotka z gotowego suchego maku mielonego

16 porcji po: 226 kcal; 4,9 g białka; 14,9 g tłuszczu; 48 mg cholesterolu; 4 g błonnika
• szklanka mielonego suchego maku
• 12,5 dag masła
• szklanka cukru
• 3 jaja
• 3 łyżki kaszy manny
• 1 kg winnych jabłek
• aromat rumowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po 2 łyżki tłuszczu i bułki tartej do formy
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, kaszę mannę (suchą, nie gotowaną!), aromat, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek, delikatnie (łyżką) wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Włożyć do piecyka nagrzanego do 160°C i piec ok. 50 min. Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować polewą, zrobioną wdług przepisu na białą polewę lub czekoladową.
Uwaga: Jeśli nie mamy mielonego maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do kawy.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017