Torcik waflowy z chałwą

20 porcji po: 270 kcal; 3 g białka; 19,7 g tłuszczu; 33,5 mg cholesterolu; 1,1 g błonnika
• paczka dużych wafli
• 50 dag chałwy waniliowej
• 25 dag masła
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej (niekoniecznie)
Polewa:
• tabliczka czekolady
• 5 dag masła
Chałwę rozdrobnić widelcem. Masło utrzeć na puch, dodając stopniowo chałwę, kakao i skórkę pomarańczową. Wafle włożyć na 10 min do średnio nagrzanego piekarnika, aby skruszały. Wystudzić, przełożyć masą. Torcik obciążyć deseczką i włożyć na 3 godz. do lodówki.
Rozpuścić czekoladę z masłem w małym garnuszku ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą. Wymieszać, lekko przestudzić, polukrować torcik polewą czekoladową.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017