Szarlotka cioci Luli

16 porcji po: 270 kcal; 4,6 g białka; 16,2 g tłuszczu; 48,2 mg cholesterolu, 1,9 g błonnika
Ciasto bez cukru:
• 2 szklanki mąki
• 5 żółtek
• 20 dag masła (kostka)
• szczypta soli
• 2 łyżki oliwy
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 1 kg kwaśnych jabłek (najlepsze szare renety lub antonówki; zamiast jabłek i cukru można użyć gotowych jabłek do szarlotki – 0,9 l)
• 2 łyżki cukru
• słoik domowego dżemu z pigwy, mirabelek lub moreli (bez Żel-fixu)
• 2 łyżeczki cynamonu (kto lubi)
• 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
• 5 białek
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
Składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, po czym szybko zagnieść. 1/4 ciasta włożyć w plastikowej torebce do zamrażalnika. Pozostałe ciasto schładzać przez 1 godz. w lodówce, po czym wylepić nim dno i boki tortownicy (o średnicy 28 cm) na wysokość 3 cm . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 15–20 minut (na jasnozłoty kolor), ostudzić.
Nadzienie: jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i prażyć do rozpadnięcia na małym ogniu na płytce ochronnej, co jakiś czas mieszając. Dodać dżem, cukier, orzechy i ewentualnie cynamon, wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na podpieczone ostudzone ciasto. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, po czym mąkę ziemniaczaną (budyń), delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową lub łyżką. Na warstwę jabłek wyłożyć pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Niezwłocznie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, zapiekać do chwili, gdy wierzch zacznie się rumienić.
Uwaga: Zamiast dżemu z pigwy można ułożyć na podpieczonym cieście warstwę obgotowanych suszonych moreli (25 dag).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017