Bezy

1 beza zawiera: 9 kcal; 1g białka; 0 g tłuszczu; 0 mg cholesterolu, 0 g błonnika
• białka (na średni tort bezowy 3-4 sztuki)
• podwójna ilość cukru (drobny kryształ) w stosunku do objętości białek
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dobrze schłodzone białka (muszą być świeże, najwyżej 3 dni przechowywane w lodówce i bez śladu żółtek) wlać do wysokiego suchego naczynia, wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ubijać mikserem z trzepaczkami do piany ok. 15–20 minut do momentu, gdy w pianie nie będzie wyczuwalny chrzęszczący w zębach cukier i będzie ona zachowywać kształt. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać łyżeczką lub szprycą dekoratorską kopczyki wielkości orzecha włoskiego. Suszyć w temperaturze 100°C ok. 3 godz. (w piekarniku gazowym suszyć na minimalnym płomieniu przy uchylonych lekko drzwiczkach). Gdy powierzchnia stwardnieje, a ciastka będą dobrze odchodzić od papieru, są gotowe. Wystudzić.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2016