Tasiemiec Krysi

25 porcji po: 293 kcal; 3,7 g białka; 16,6 g tłuszczu; 70,4 mg cholesterolu; 0,4 g błonnika
Ciasto jasne:
• 4 jaja
• szklanka cukru
• 8 łyżek przegotowanej zimnej wody
• 8 łyżek oleju
• 1,5 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
• składniki jak na ciasto jasne, z tym że 1/4 szklanki mąki zastąpić 2 łyżkami kakao
• 2 łyżki tłuszczu i 4 łyżki bułki tartej do foremek
Krem:
• szklanka mleka
• cukier waniliowy
• czubata łyżka mąki
• 20 dag masła (kostka)
• szklanka cukru pudru
Zrobić i upiec po kolei oba ciasta: żółtka ubić z cukrem i wodą na pulchną masę, wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Stopniowo, przesypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodawać ubitą z białek pianę. Do ciasta ciemnego dodać kakao. Ciasto jasne przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksowej wąskiej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 min. Podobnie upiec drugie ciasto.
Z podanych składników zrobić krem maślano-budyniowy według przepisu na krem maślano-budyniowy.
Wystudzone ciasta pokroić na kromki grubości 1 cm. Smarując je z obu stron kremem składać na przemian jasne i ciemne w jedno długie ciasto. Dobrze schłodzić i pokroić w ukośne kromki o grubości ok. 1,5 cm.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017