Ciasto orzechowe Krzysia

15 porcji po: 170 kcal; 4,6 g białka; 9,1 g tłuszczu; 1,7 mg cholesterolu; 1 g błonnika
• 10–12 białek
• 25 dag cukru pudru
• 25 dag zmielonych orzechów włoskich
• 2 czubate łyżki zmielonych i przesianych przez sitko biszkoptów
• 2 łyżki tłuszczu i 4 łyżki bułki tartej do formy
Ubić sztywną pianę z białek, stopniowo dodając cukier puder. Wymieszać (delikatnie łyżką!) z biszkoptami i orzechami. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach 25 x 40 cm, piec ok. 30–40 min w średnio gorącym dobrze wygrzanym piekarniku.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017