Szarlotka z płatków kukurydzianych pani Barbary

10 porcji po: 162 kcal; 2,4 g białka; 3 g tłuszczu; 6,7 mg cholesterolu; 2,9 g błonnika
• 2 szklanki płatków kukurydzianych
• 7 łyżek cukru
• 2 łyżki stopionego masła
• 3 białka
• 1 kg przesmażonych jabłek (mogą być ze słoika)
3 łyżki cukru zrumienić na patelni z masłem. Dodać płatki, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, utrwalić ją pozostałym cukrem, chwilę ubijać razem.
Średnią tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć kolejno warstwy: płatków, jabłek, piany. Piec szarlotkę w 200°C przez ok. 15 min. Podawać ciepłą.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017