Sernik z truskawkami

16 porcji po: 245 kcal; 11 g białka; 11 g tłuszczu; 60,4 mg cholesterolu, 0,9 g błonnika
Spód:
• 1/2 szklanki mąki
• 3 białka
• 2/5 szklanki cukru pudru
• 8 dag masła
• opakowanie cukru waniliowego
• 1/2 łyżki soku z cytryny
Masa serowa:
• 60 dag sera śmietankowego lub twarogu dwukrotnie mielonego
• 3 jaja
• 3 czubate łyżeczki żelatyny
• 15 dag cukru pudru
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 250 ml śmietanki 30-proc.
• 2 cytryny
• 75 dag truskawek lub innych miękkich owoców
• 1/2 słoika dżemu truskawkowego
Wykonać spód: białka schłodzić w lodówce. Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puch, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wlać sok z cytryny i ucierać jeszcze 5 minut. Ubić białka na sztywną pianę, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać, po czym dokładnie połączyć je z utartym ciastem. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na dnie ciasto. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po wystudzeniu zdjąć ostrożnie papier i umieścić ciasto z powrotem w tortownicy.
Masa serowa: wycisnąć sok z cytryn, wlać do rondelka i zagotować z 5 łyżkami wody, wsypać 2/3 cukru, gotować kilka minut, aż powstanie gęsty syrop. Ubić 3 białka i wąskim strumieniem wlewać do nich syrop cytrynowy (gorący), cały czas ubijając pianę. Wymieszać żelatynę z 1/3 szklanki wrzącej wody. Ubić mikserem schłodzoną śmietankę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Ser najpierw utrzeć z żółtkami i rozpuszczoną żelatyną, a potem delikatnie połączyć z ubitą śmietanką i zaparzoną pianą.
Posmarować boki tortownicy olejem. Na spód umieszczony w tortownicy wyłożyć połowę masy serowo-śmietankowej, na nią warstwę truskawek, po czym drugą połowę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki i pokryć je glazurą z dżemu (dżem rozpuścić do konsystencji śmietanki, po czym zmiksować i smarować łyżeczką każdą truskawkę). Można też tuż przed podaniem ciasta ułożyć świeże truskawki i nie smarować ich dżemem.
Tę masę można wyłożyć też na biszkopty (wtedy torcik będzie bez pieczenia). W zimie można ten sernik wykonać z pomarańczami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017