Szarlotka mamy Lilki

16 porcji po: 278 kcal; 3,9 g białka; 13,2 g tłuszczu; 68,9 mg cholesterolu, 2,1 g błonnika
• 50 dag mąki pszennej
• 5 dag drożdży
• 25 dag masła lub margaryny
• jajo i 2 żółtka
• szklanka cukru pudru
• 1 kg uduszonych jabłek
Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, podlać kilkoma łyżkami wody i prażyć do rozpadnięcia na małym ogniu. Dodać cukier (2 łyżki), ew. cynamon.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i pokruszonymi drożdżami, dodać cukier, całe jajo i żółtka. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną trochę większą). Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód i rant tortownicy (o średnicy 28 cm) na wysokość 3–4 cm. Na ciasto wyłożyć uduszone (zimne!) jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta na wymiar tortownicy i przenieść ją na wałku na ciasto. Docisnąć brzegi ciasta, sklejając z wcześniej wyłożonym rantem. Wstawić (bez wyrastania!) do piekarnika nagrzanego do 190–200°C i piec ok. 40–50 minut.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017