Rogaliki orzechowe babci Gieni

40 rogalików po: 87 kcal; 1,1 g białka; 5,4 g tłuszczu; 11,1 mg cholesterolu; 0,4 g błonnika
• 30 dag mąki pszennej (2 niepełne szklanki)
• 20 dag masła (kostka)
• 12 dag cukru pudru (trochę ponad 1/2 szklanki)
• 12 dag zmielonych orzechów włoskich
• cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Formować z ciasta krótkie wałeczki o średnicy ok. 1 cm i wyginać je w podkówki. Ułożyć na blasze do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190°C (ok. 10–15 minut) na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017