Bakaliowiec dojrzewający

16 porcji po: 272 kcal; 3,9 g białka; 9,5 g tłuszczu; 37 mg cholesterolu, 3,5 g błonnika
• 1,5 szklanki mąki
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2 jaja
• 12 dag masła
• 75 ml brandy i jeszcze trochę do nasączania
• 30 dag mieszanych rodzynek jasnych i ciemnych
• 15 dag suszonych moreli pokrojonych w kostkę
• po 15 dag kandyzowanych wiśni i gruszek pokrojonych w kostkę
• 10 dag skórek citronu
• 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
• sok i skórka z 1 pomarańczy
• łyżeczka mieszanych przypraw korzennych: cynamonu, utłuczonych goździków, gałki muszkatołowej
Dzień wcześniej namoczyć bakalie i owoce w brandy. Przykryć naczynie, żeby alkohol nie odparował. Mieszać co jakiś czas. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć masło z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jednym jaju, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawy korzenne oraz mąkę. Wymieszać z bakaliami zamarynowanymi w brandy i sokiem pomarańczowym. Brandy z odsączonych owoców zachować.
Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 2,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po 2 godzinach sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Gdyby za szybko się rumieniło, przykryć folią aluminiową. Wystudzić, nakłuć wykałaczką i nasączyć pozostałą brandy. Szczelnie zawinąć w pergamin i w folię. Przechowywać do świąt, co tydzień nasączając 2 łyżkami brandy. Upiec 2 tygodnie do 3 miesięcy przed świętami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017