Babka piaskowa mojej mamy

15 porcji po: 277 kcal; 3,6 g białka; 14 g tłuszczu; 74,4 mg cholesterolu, 1,1 g błonnika
• niepełna szklanka mąki pszennej (15 dag)
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
• 20 dag masła
• szklanka cukru pudru
• 4 duże jaja
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki śmietany 18-proc.
• 5 dag zmielonych migdałów (niekoniecznie)
• 10 dag rodzynek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (kto lubi!)
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Lukier:
• szklanka cukru pudru
• kilka łyżek gorącego mleka
• sok z 1/2 cytryny do smaku
Nagrzać piekarnik do 180°C. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka w wysokim naczyniu wstawić do lodówki. Masło utrzeć na pulchny krem, dodając na przemian po jednym żółtku i po łyżce cukru. Do utartej masy wlać sok z cytryny i śmietanę, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać po trochu pianę, przesypując mąką i delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką rózgową, oraz migdały. Rodzynki sparzyć, osączyć. Bakalie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, wymieszać z ciastem. Przełożyć masę do prostokątnej wąskiej formy keksowej, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe!
Cukier puder ucierać z gorącym mlekiem dodawanym po trochu do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dosmaczyć sokiem z cytryny. Tym lukrem posmarować wystudzone ciasto.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017