Babka pijaczka babci Krysi

10 porcji po: 132 kcal; 4,5 g białka; 2,9 g tłuszczu; 68,4 mg cholesterolu; 0,2 g błonnika
• 4 jaja
• 10 dag cukru
• 10 dag kaszy manny
• szczypta soli
• cukier waniliowy
• 1/2 litra mleka
• po 2 łyżki miodu, syropu owocowego lub konfitury
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Połączyć ją z żółtkami, przesypując kaszą manną.
Przełożyć ciasto do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczony ciepły biszkopt zalać w tortownicy przegotowanym ciepłym mlekiem. Po nasączeniu wyłożyć na talerz i posmarować miodem, konfiturami lub polać sokiem. Jeść na gorąco.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017