Krem maślany mojej mamy

100 g zawiera: 403 kcal; 3,4 g białka; 30,6 g tłuszczu; 175,1 mg cholesterolu; 0 g błonnika
• 6 jaj
• 1,5 szklanki cukru
• 40 dag masła
• kawa rozpuszczalna, kakao lub sok z cytryny do smaku
• ewentualnie kieliszek spirytusu
Jaja ubijać z cukrem w garnku ustawionym nad parą (tzn. nad większym garnkiem z wrzącą wodą, woda nie może dotykać dna garnka, w którym ubijamy jaja) na pulchną białą masę. Można dodać do smaku kakao lub kawę rozpuszczalną (krem powinien mieć wyrazisty smak). Zdjąć garnek znad pary i ubijać dalej, aż do wystudzenia masy. Masło utrzeć w misce na puch, stopniowo dodając wystudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać kieliszek spirytusu lub sok z cytryny do smaku (jeśli wcześniej nie dodaliśmy kawy albo kakao).
Przekładać tort biszkoptowy lub piaskowy po uprzednim nasączeniu krążków. Ten krem nadaje się również do przekładania tortu z bezów. Przechowywać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017