Kolorowy tort pani Janiny

18 porcji po: 237 kcal; 3,1 g białka; 12,6 g tłuszczu; 85,6 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
• 20 podłużnych biszkoptów
• 50 dag miękkich owoców
• galaretka o smaku takim jak użyte owoce
Krem:
• 25 dag masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 żółtka
• 3 łyżeczki żelatyny
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kakao
• budyń waniliowy lub śmietankowy
• 450 ml mleka do budyniu
Ugotować budyń według przepisów na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody (ok. 20 min), rozpuścić we wrzącej wodzie (1/2 szklanki), wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na pulchną masę, dodać zimny budyń i na końcu zmiksować z tężejącą żelatyną (wszystkie składniki kremu muszą mieć taką samą temperaturę).
W dużej tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć na nie połowę przygotowanej masy, wyrównać powierzchnię. Do reszty masy dodać kakao lub kawę, zmiksować i wyłożyć na jasną masę. Wstawić do lodówki, aby masy stężały, po czym ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką wykonaną wg przepisu na opakowaniu. Wstawić ponownie do lodówki na 2 godz.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017